Ploiestiul pierdut…

Bogdan Vasilescu

Ploiestiul pierdut… si ceea ce a fost candva Palatul Bancii Centrale.
…imagine in continuarea seriei ‘PLOIESTI – TIME TRAVEL’ – Un Ploiesti care-a fost …si care nu va mai fi niciodata.😇

Cum scriam ceva mai sus, imaginea pe care o vedeti reprezenta Palatul Bancii Centrale din Ploiesti sau… „Micul Luvru” dupa cum i se mai spunea pe vremuri – cladirea a fost un adevarat simbol al Ploiestiului de altadata, fiind situata la capatul din Piata Unirii a Strazii Lipscani. Avea 3 nivele: un parter destinat comertului, un etaj cu geamuri inalte si o mansarda cu ferestre circulare. A fost construita intre 1889-1898, dar a cunoscut adevarata splendoare arhitectural odata cu redecorarea parterului de către Toma T. Socolescu și transformarea spatiului in sediul Bancii Centrale. In perioada comunista, balconul etajului inalt (ce dadea spre Piata Unirii) a fost utilizat in repetate randuri ca scena pentru discursuri. Cladirea a fost transformata partial in atelier de cizmarie si locuinte, iar la parter a fost amenajata alimentara „Mercur”. Afectata de seismul din 1977, cladirea nu a mai fost restaurata, ci demolata, pe locul sau fiind ridicat un bloc de locuinte cu un centru comercial in interior.
Sursa info: Republica Ploiesti
Fotografia dateaza de la inceputul secolului trecut…

Am lucrat pe partea de colorizare, imbunatatirea rezolutiei si inlocuirea cerului. Ca de obicei, regasiti originalul in primul comentariu.

Un alt cadru colorizat, datand din anii ’30: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3039428106199190&set=a.2138583989616944

Bogdan Vasilescu

Un Ploiesti care-a fost …si care nu va mai fi niciodata – proiect in continuarea seriei ‘PLOIESTI – TIME TRAVEL’.

In imagine: Piața Unirii (ex. Libertatii) ce includea Palatul Bancii Centrale sau „Micul Luvru” (precum era cunoscut in acea perioada) & Palatul Bancii Prahova Noua sau fostul ‘Magazinul Mare’ din perioada comunista (in partea dreapta a cadrului). Fotografia dateaza din anii ’30.

Am lucrat pe partea de colorizare, imbunatatirea rezolutiei si inlocuirea cerului. Regasiti originalul in primul comentariu, gratie Societatea Culturală ATOM Ploiești / www.atomploiesti.ro

 

Bogdan Vasilescu

Vezi mai puţin

Lasă un răspuns